Předcházení torze
20. 12. 2008
Tyto rady mohou pomoci zamezit výskytu torze. Negarantují však zamezení začátku torze. V případě krmení granulemi je třeba vybrat kvalitní značku, kde obsah bílkovin není nastavován bílkovinami pro psa nestravitelnými. Granule je lepší podávat namočené, zalité teplou vodou, aby nabobtnaly, ale ne, aby z nich byla kaše. Je to důležité hlavně při krmení velkých plemen. Je třeba také si dávat pozor a nekupovat konzervy, nebo granule, které byly vystaveny v obchodě přímému slunku. Jeden zajímavý pohled na torzi žaludku: V časech, kdy ještě žádné psí granule neexistovaly, nebylo slyšet ani o torzi žaludku. Podle některých odborníků je to tím, že psi přijímali klasickou potravu, která obsahuje velký podíl vody a proto má svoji přiměřenou hmotnost. Žaludek tak pravidelně dostal určitou zátěž nejen z pohledu biochemického, ale i fyzikálního. Hmotnost potravy totiž při činnosti žaludku zatěžovala celý závěsný aparát žaludku, který je upevněný v dutině břišní. Tento závěsný aparát je tvořený tkáněmi, které se tréninkem zpevňují a udržují si svou pružnost. Dnes, v době granulí, dostává psí žaludek podstatně méně vážící potravu, a tedy závěsný aparát žaludku je i podstatně méně trénovaný. Se stoupajícím věkem psa ztrácejí tkáňové držáky žaludku svoji pružnost a o to víc je žaludek náchylný k přetočení. Někteří odborníci proto doporučují dávat psům kromě granulí také 1 – 2x týdně klasickou stravu, aby si naplnili břicha a trénovali žaludeční závěsný aparát. Veterináři a zkušení chovatelé jako prevenci před vznikem torze žaludku doporučují: - Krmte malým množstvím krmiva častěji, dva až třikrát denně. Ne najednou velkým množstvím - nikdy granule nezalévejte tučnou polévkou - po nakrmení granulemi nesmí pes konzumovat padané zahradní ovoce - nedávejte psovi kosti a už vůbec ne ve velkém množství - nedávejte rovněž psovi větší množství chleba - misky s vodou a krmením umístit do výšky hrudníku, ne na zem - necvičte se psem 1 hodinu před a 2 hodiny po krmení - nekrmte psa 1 hodinu před jízdou autem - při manipulaci se psem jej nepřevalujte z boku na bok přes hřbet, ale v případě nutnosti přes břicho - nedovolte psu velkou spotřebu vody okamžitě před a po jídle nebo cvičení - nedovolte také, aby se pes napil hodně vody naráz v přírodě z potoka nebo rybníka, kde je jeho hlava dole, zadek mu trčí nahoru (noste s sebou raději vodu v lahvi) - nemíchejte potravu – granule dohromady s vařeným doplňkem (těstoviny, maso, rýže) - nikdy nenechte psovi sežrat nakvašenou potravu (pokud mu namočíte granule, on je nedojí a potrava pak v misce kvasí celý den) - když máte dva nebo více psů, krmte je odděleně k zamezení rychlého sežrání krmiva ve stresu - obecně dbejte, aby pes nežral ve stresu - když je to možné, krmte v době, kdy můžete psa po jídle pozorovat a snažte se, aby zůstal v klidu - vyhněte se náhlým změnám krmiva - nekrmte psa suchým krmivem na bázi sóji či cereálií Ani při dodržování všech těchto zásad nebudeme mít nikdy 100% jistotu, že našemu psu torze nehrozí. Riziko však bude podstatně menší. Torze se dá předpokládat u všech velkých psů s hlubokým hrudníkem. Objevila se však i u irských setrů a operována byla například u jezevčíka. Na otočení žaludku už uhynulo několik bobtailů, a to na základě nesprávného otočení psa na česacím stole – přes hřbet. Na předním místě v úhynu na torzi žaludku stojí německé dogy. Pokud máte sebemenší podezření na torzi žaludku, okamžitě psa dopravte k veterináři. Jen včasná operace může vašemu psu zachránit život. Před operací se musí v první řadě stabilizovat krevní oběh. Při operaci samotné se žaludek vyprázdní a uvede zpátky do normální polohy. Po operaci trvá ještě tři dny riziko, že u psa nastanou poruchy srdečního systému. Jednou z možných prevencí je i gastropexie (fixace žaludku), neboli přišití jedné jeho stěny k hrudníku, aby se žaludek nemohl otočit. Využijte této možnosti například v momentě, kdy dáváte psa na operaci a bude nutné ho tak jako tak otevřít. Zdroj: Martina Babíková, MVDr. Andrea Lerchová, Theresa W. Fossum a neznámí autoři --------------------------------------------------------------------------------